تسمه تایم چیست؟

تسمه تایم وسیله یا بهتر است بگویم تسمه ای است: که میل لنگ خودرو را به میل سوپاپ ها متصل می‌کند و وظیفه ی هماهنگ کردن حرکت آن ها را دارد. میل لنگ خودرو به وسیله ی تسمه تایم میل سوپاپ ها را به چرخش درآورده و می‌چرخاند و کنترل آن‌ها را بر عهده دارد، محل قرار گیری میل سوپاپ در خودرو های مختلف با یکدیگر تفاوت دارد ولی در اکثر خودرو ها این قطعه در سر سیلندر خودرو جایگذاری شده است.

تسمه تایم

جنس تسمه تایم از چیست؟

جنس تسمه تایم از لاستیک می‌باشد و جالب است بدانید که در گذشته به جای تسمه تایم از زنجیر در خودرو ها استفاده می‌شد و تا زمانی که آسیب جدی به موتور خودرو نرسانده بود تعویض نمی‌شد ولی در این زمان تسمه تایم جای زنجیر را گرفته و نیاز به تعویض در مدت زمان مشخص دارد. هم اکنون هم در بعضی از ماشین‌ های سنگین از زنجیر استفاده می‌شود.

عملکرد تسمه تایم درخودرو

شل یا سفت بودن تسمه تایم چه تاثیری دارد؟

در این میان میزان سفت یا شل بودن تسمه تایم نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است و این موضوع در میزان بازدهی موتور خودرو بسیار تاثیرگذار خواهد بود. در واقع درصد سفت یا شل بودن این قطعه با استفاده از نوعی هرزگرد تعیین می‌شود. به طور کل باید از سفت کردن بیش از اندازه‌ی این قطعه‌ی لاستیکی در خودرو پرهیز کرد. چرا که این موضوع موجب افزایش بی دلیل صدای موتور و کاهش میزان و کیفیت بازدهی نهایی آن می‌گردد.

زمان تعویض تسمه تایم:

در عین حال معمولا توصیه می شود هر ۶۰ هزار کیلومتر، تسمه تایم خودرو تعویض شود. البته این عدد برای وسایل نقلیه مختلف متفاوت می باشد و می تواند تا ۱۰۰ هزار کیلومتر هم افزایش یابد، بنابراین پیشگیری بهتر از درمان است. برای اینکه از وضعیت تسمه تایم و سلامت آن مطمئن باشید قبل از ‏هر چیز لازم است که هنگام تعویض تسمه حتما کیلومتر کارکرد خودرو و تاریخ تعویض تسمه را یادداشت ‏کنید، تا در صورت لزوم در اطلاع باشید که چند کیلومتر یا چند سال از زمان تعویض گذشته است. در صورتی ‏که این کار را نکرده اید ولی احساس می کنید زمان خیلی زیادی از تعویض نگذشته است بهتر است خودرو ‏خود را پیش افراد اهل فن ببرید تا وضعیت تسمه را برای شما بررسی کنند. علائم شایع خرابی تسمه ‏پوسیدگی، ترک خوردگی، ساییدگی و از بین رفتن دندانه ها هستند. علائمی از قبیل بد استارت خوردن موتور، لرزش بیش از اندازه موتور هنگام ‏کارکرد در دور آرام، سر و صدای اضافی از قسمت نزدیک قاب تسمه تایم، افزایش مصرف سوخت و کاهش ‏محسوس شتاب و قدرت موتور، در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده در اسرع وقت تسمه را عوض ‏کنید یا حداقل مطمئن شوید که ایرادهای فوق مربوط به تسمه تایم یا تایمینگ موتور نیست.

بهتر است هر بار که تسمه تعویض می شود وضعیت واتر پمپ نیز بررسی شود، زیرا واتر پمپ توسط تسمه ‏چرخانده می شود و در صورتی که خراب باشد ریسک بریدن تسمه وجود دارد. همچنین تمام قسمتهایی که ‏توسط تسمه به حرکت در می آیند یا تسمه آنها را به حرکت در می آورد، در هر بار تعویض تسمه نیازمند ‏بررسی دقیق هستند. قسمتهایی مانند هرزگردها، تسمه سفت کن، میل سوپاپ، پولی میل سوپاپ و پولی میل ‏لنگ.‏

بیشتر بخوانید:

برچسب ها فنی خودرو