انژکتور چیست و چگونه کار می کند؟
انژکتور، یک نازل برای تزریق سوخت، هوا و بخار آب تحت فشار میباشد. انژکتورها نقشی حیاتی در سیستم سوخت رسانی خودرو های امروزی دارند. سوخت رسانی بوسیله انژکتور دقیق تر و کامل تر از سوخت رسانی کاربراتوری است.
سوخت رسانی به داخل محفظه احتراق خودرو به دو صورت انجام می گیرد.
۱- توسط انژکتور
۲- توسط کاربراتور
سوخت رسانی انژکتوری چگونه کار می کند؟
معمولا در هر خودروی انژکتوری، به تعداد سیلندرهای خودرو، انژکتور وجود دارد و هر انژکتور عمل پاشش سوخت به یک سیلندر را انجام می دهد. هنگامی که کارکرد انژکتورها دچار اختلال می شود، عمل احتراق در خودرو به درستی انجام نشده و در نتیجه موتور خودرو به مشکل بر می خورد. در سیستمهای انژکتوری، اطلاعات موتور، از طریق سنسور های موجود -که در ادامه اشاره خواهیم کرد- جمع آوری میگردد. اطلاعات بدست آمده از این سنسورها به مغز الکترونیکی خودرو که ECU نامیده می شود، فرستاده شده و پردازش میگردد. پس از بررسی این اطلاعات، ECU دستورات اجرائی خود را از طریق عملگرها، روی موتور اعمال مینماید. عملگرهای موجود عبارتند از: موتور پلهای، کوئل، پمپ بنزین ، انژکتورها و … .

اجزای سیستم سوخت رسانی انژکتوری عبارتند از:
انواع سنسور ها: شامل سنسور فشار هوا، سنسور دمای هوا، سنسور میل بادامک سنسور دمای آب، سنسور دور موتور، سنسور اکسیژن، سنسور جریان جرمی هوا، سنسور زاویه میل لنگ، سنسور سرعت، پتانسیومتر دریچه گاز، سنسور ضربه، سوئیچ اینرسی، پمپ، لوله های سوخت رسانی، فیلتر سوخت، ریل سوخت، انژکتورها، مانیفولد هوا و بدنه گاز، واحد کنترل الکترونیکی، موتور کنترل دور آرام، رگلاتور فشار شکن
سوزن انژکتور:
وظیفه سوزن انژکتور این است که سوخت را به صورت کاملا پودری در داخل محفظه احتراق پاشش کند. پاشش بر روی سوپاپ هوا در زمان مکش انجام می شود. هر چه ذرات بنزین توسط سوزن انژکتور ریزتر پاشش شوند ترکیب آنها با هوا بهتر خواهد بود و در نتیجه احتراق به صورت کامل تری انجام می پذیرد.
علائم خرابی انژکتور:
یکی از رایج ترین مشکلاتی که معمولا برای انژکتورهای خودرو اتفاق می افتد، گرفتگی انژکتور یا کثیف شدن آن است. در صورتی که آلودگی به انژکتور وارد شود، از مسیر سوزن نمی تواند گذر کند و در نتیجه باعث بسته شدن آن می شود. این اتفاق سبب می شود تا یکی از سیلندرها عمل احتراق نداشته باشد و موتور خودرو با مشکل روبرو شود. خرابی انژکتور خودرو، با یک سری علائم در حین عملکرد موتور همراه است که در ادامه آن ها را بازگو میکنیم:
- ایجاد لرزش، ضربه و صدا
- عدم عملکرد مناسب در هنگام افزایش دور موتور و کاهش شتاب
- کاهش محسوس قدرت در هنگام فشار دادن پدال گاز
- لرزش و خاموش شدن موتور در هنگام کار کردن درجا و در دور پایین
- افزایش میزان CO و O2 و سایر آلاینده های زیست محیطی در هنگام تست آلایندگی
- افزایش مصرف سوخت
ممنون از مطلب مفیدتون در مورد انژکتور